Preview

Bashkortostan Medical Journal

Advanced search

ANTIOXIDANT ACTIVITY OF DRY EXTRACTS FROM BLACK CURRANT LEAVES

Abstract

Development of a number of pathological states is bound to processes of lipid peroxidation which is considered as the universal mechanism of damage to cellular membranes. The most perspective antioxidants are natural biologically active agents received from plant products. This work presents the results of study of antioxidant activity of dry (water and ethanolic) extracts from black currant leaves by a chemiluminescent method. It is established, that in model systems of lipid peroxidation dry water extract from black currant leaves suppressed lipid peroxidation within the first minute, and ethanolic extract showed expressed pro-oxidant activity stimulating production of free radicals. In the model systems generating active forms of oxygen, the studied dry extracts in the first minutes induced the development of active forms of oxygen showing pro-oxidant properties, and completely suppressed production of free radicals by fifth minute, which was most expressed at dry water extract of black currant leaves.

About the Authors

Yu. G. Afanasyeva
ФГБОУ ВО «Башкирский государственный медицинский университет» Минздрава России
Russian Federation


G. G. Shaydullina
ФГБОУ ВО «Башкирский государственный медицинский университет» Минздрава России
Russian Federation


R. R. Farkhutdinov
ФГБОУ ВО «Башкирский государственный медицинский университет» Минздрава России
Russian Federation


V. A. Afanasyev
ФГБОУ ВО «Башкирский государственный медицинский университет» Минздрава России
Russian Federation


M. S. Zolotarev
ФГБОУ ВО «Башкирский государственный медицинский университет» Минздрава России
Russian Federation


A. R. Akhmetyanova
ФГБОУ ВО «Башкирский государственный медицинский университет» Минздрава России
Russian Federation


References

1. Антиоксидантная активность и биохимический состав ягодных культур / А.Н. Юшков [и др.] // Достижения науки и техники АПК. - 2010. - № 8. - С. 5-6

2. Березовский, В.М. Химия витаминов / В.М. Березовский. - М.: Пищевая промышленность, 1973. - 632 с

3. Корнева, Е.А. Иммунофизиология / Е.А. Корнева. - СПб.: Наука, 1993. - 684 с

4. Куркин, В.А. Рациональные основы применения лекарственных растений в современной медицине / В.А. Куркин // Новые медицинские технологии. - 2008. - № 6. - С. 62-67

5. Лекарственные средства на основе фенольных веществ растений. Рациональные основы применения лекарственных растений в современной медицине / Г.Ф. Жигаев [и др.] // Сибирский медицинский журнал. - 2009. - № 4. - С. 113-114

6. Лукъянова, Л.Д. Энерготропное, антигипоксическое и антиоксидантное действие флавоноидов / Л.Д. Лукьянова, Э.Л. Германова, А.И. Лыско // Вестник Российской академии медицинских наук. - 2007. - № 2. - С. 55-62

7. Мясищева, Н.В. Изучение биологически активных веществ ягод черной смородины в процессе хранения / Н.В. Мясищева, Е.Н. Артемова // Техника и технологии пищевых производств. - 2013. - № 3. - С. 31-35

8. Оковитый, С.В. Клиническая фармакология антиоксидантов / С.В. Оковитый // ФАРМиндексПрактик. - 2001. - № 5. - С. 85-111

9. Петрова, А.П. Химический состав пырея ползучего и изучение его антиоксидантной активности при аллергическом контактном дерматите / А.П. Петрова [и др.] // Химико-фармацевтический журнал. - 2009. - Т. 43, № 1. - С. 30-32

10. Ройт, А. Основы иммунологии: пер. с англ. / А. Ройт. - М.: Мир, 1991. - 327 с

11. Фархутдинов, Р.Р. Методики исследования хемилюминесценции биологического материала на хемилюминометре ХЛ-003 / Р.Р. Фархутдинов, С.И. Тевдорадзе // Методы оценки антиоксидантной активности биологически активных веществ лечебного и профилактического назначения: сборник докладов/ под ред. Е.Б. Бурлаковой. - М.: Изд-во РУДН, 2005. - С. 147-154

12. Хасанова, С.Р. Сравнительное изучение антиоксидантной активности растительных сборов / С.Р. Хасанова, Т.И. Плеханова, Д.Т. Гашимова, Э.Х. Галиахметова // Вестник Воронежского университета. - 2007. - № 1. - С. 163-166


Review

For citations:


Afanasyeva Yu.G., Shaydullina G.G., Farkhutdinov R.R., Afanasyev V.A., Zolotarev M.S., Akhmetyanova A.R. ANTIOXIDANT ACTIVITY OF DRY EXTRACTS FROM BLACK CURRANT LEAVES. Bashkortostan Medical Journal. 2017;12(4):53-56. (In Russ.)

Views: 101


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1999-6209 (Print)